Personalitati nascute in Baicoi:
Dumitru Mociornita-industrias in domeniul pielariei si incaltaminteiGheorghe Mociornita(1919-1945)- erou aviator
Iustin Capra-inventator al ruscacului zburator a al unui microautoturism
Ion Leca-ambasador
Nicolae Iordache-ambasador in Armenia intre anii 2003-2006
Obiective culturale:
Casa de cultura LiliestiClubul Sindicatelor Schela Baicoi
Baza sportiva Schela (teren de tenis si de fotbal)
Petrolul-echipa feminina de popice
Dupa 1990 au aparut ziare locale:Ziarul de Baicoi si Baicoianul
In anul 1993 firma General Mell a introdus televiziune prin cablu.
Monumente istorice:
Capela Cleopatrei Trubetkoi-o capela neogotica;Biserica Cioara Dambu
Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena
1912-Primul atelier foto la Tintea
1943- Primul aparat de proiectie cinematografica
1949-Se infiinteaza Clubul Schelei
Tema: Realizati un scurt text in care sa descrieti un obiectiv cultural, un monument istoric sau o personalitate nascuta in Baicoi.
Am ales să descriu Monumentul Eroilor din Ţintea.
RăspundețiȘtergereAcesta se află pe strada Independenţei. Monumentul a fost ridicat în iunie 1.940. Postamentul în 4 trepte de beton este surmenat pe un soclu de secţiune pătrată, realizat din blocuri de piatră fasonat-zidită, continuat de o coloană de forma unui trunchi de piramidă. În vârful coloanei este montat un vultur care are aripile întinse şi ţine în gheare un drapel. Pe faţa principală a coloanei este fixată pe o placă, pe care este inscripţionat "Morţi pentru patrie. 1.910 - 1.916".
Pe monument sunt înscrise numele a 111 militari din localitate, căzuţi eroic pe câmpul de luptă.
Baicoi a fost anul acesta pentru prima data gazda unui eveniment cultural international "Arkadia Shortfest". Timp de doua zile Uzina Camexip si-a oprit utilajele pentru a gazdui o serie de manifestari culturale propuse de Asociatia Culturala Arkadia in cadrul Arkadia Shortfest. Sub umbrela unui mini-festival de filme scurte romanesti si internationale , uzina a fost transformata in cinematograf si galerie pentru proiectii de film si expozitii de grafica si fotografie. 10 ore de proiectii cinematografice au fost impartite in doua sectiuni : prima , dedicata filmelor studentesti , iar cea de-a doua , filmelor de scurt metraj premiate in ultimii doi ani la festivalurile nationale si internationale de profil. Tema de anul acesta a fost orasul contemporan , cu tot ce presupune el : aglomerare ,industrializare ,mecanizare ,urbanism ,schimbare ,arhitectura ,dezvoltare. sursa: http://shortfest.asociatiaarkadia.ro/despre-festival/
RăspundețiȘtergereDumitru Mociorniță (n. 5 august 1885, Țintea, Prahova – d. 17 septembrie 1953) a fost un mare întreprinzător român din perioada interbelică, în domeniul încălțămintei și pielăriei.
RăspundețiȘtergereS-a născut într-o familie săracă de țărani din Prahova. Se spune că învățătorul din clasele primare l-a așezat în spatele clasei, pentru că nu avea papuci în picioare. A studiat la Liceul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești și la Liceul Economic Kretzulescu din București. A fost remarcat de Ion I. C. Brătianu la examenul de bacalaureat, iar acesta i-a oferit o bursă la Școala Superioară de Comerț din București, iar mai apoi la Școala Superioară de Industrie din Paris.
După absolvire, a lucrat ca reprezentant al unei firme din Hamburg. A refuzat să se mute în Statele Unite și s-a întors în România, unde a început să lucreze pentru industriașul Grigore Alexandrescu. S-a căsătorit cu fiica acestuia.
În 1923 a înființat fabrica de încălțăminte Mociorniță, pe un teren viran la marginea Bucureștiului, pe baza unui împrumut de 30 milioane lei, și cu utilaje aduse în leasing din Germania și din Marea Britanie. Fabrica avea să devină în scurt timp cel mai important producător de încălțăminte din România interbelică.
A făcut parte din Partidul Național Liberal, pe care l-a reprezentat în Parlament ca deputat și mai apoi senator de Ilfov.
După instaurarea regimului comunist a refuzat să emigreze. A fost arestat și condamnat la închisoare; aceeași soartă avea să o aibă și fiul său Ion. A murit în închisoare în 1953.
Despre Profesorul Potrca Virgil
RăspundețiȘtergereS-a nascut la 23 august 1937 in Dambovita . A urmat Scoala Primara Dambovita .A fost repartizat la Liceul Teoretic Prahova . Are expozitii in Pucioasa, Ploiesti si Targoviste (sculpturi, picturi si grafica) .
In 2000 i se dedica o expozitie la Chinisau , Moldova.
in 1979 realizeaza Monumentul 400 DE ANI DE ATESTARE DOMCUMENTARA a orasului Baicoi din fata primarieri orasului.
In prezent fiind membru al Uniunii Artistilor Plastici filiala Prahova. Radulescu Leonard
Biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena a fost construită din cărămidă, în formă de navă, având o singură turlă deasupra pronaosului. În privinţa construcţiei, nu există documente scrise care să ateste momentul ridicării ei, întrucât actele de corespondenţă sau de gestiune din arhiva parohială încep cu anul 1880. În orice caz, ea a fost ridicată înainte de 1853, astfel încât în acest an era pictată în ulei de Nicolae Grigorescu (1838-1907), artistul având vârsta de doar 15 ani.
RăspundețiȘtergereDatarea se face pe baza semnăturii lui N. Grigorescu, gravată, alături de anul 1853, pe icoana Sfântului Gheorghe şi pe icoana-Bust al Mântuitorului din Sfântul Altar. După încheierea picturii, în acelaşi an 1853, biserica a fost sfinţită şi dată spre închinare credincioşilor, care până atunci foloseau în acest scop capela construită în anul 1848, pe strada Unirii.
Sursa: http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfintii-imparati-constantin-si-elena-baicoi/
Reguli privind comentariile:
RăspundețiȘtergere-mentionati sursele ;
-comentariile sa nu fie mai mari de 25 de randuri, prefer ceva mai scurt, dar original!
-comentariile sa nu se repete!
puteti completa voi lista de reguli!
multumesc celor ce au postat deja si celor ce s-au implicat in realizarea blogului! speram sa valorificam aceste materiale in comunitate! Felicitari!
RăspundețiȘtergereVirgilius Justin Capră (n. 22 februarie 1933 la Măgureni, Prahova, România) este un inventator, profesor și inginer român cunoscut pentru numeroasele sale invenții printre care: rucsacul zburător, triciclul electric Oblio și Troty, cea mai mică mașină din lume - Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion VIRGILIUS și multe altele.Justin Capră a colaborat cu alte personalități precum Henri Coandă și Karlo Johann Wilde în domeniul antigravitației, Ion Purica în problema unei lucrări de fizică fundamentală, academicianul Eugen Macovschi în problema viului. A primit diferite distincții și premii importante precum: Premiul Arca, Premiul Ifia Eco pentru cea mai bună invenție ecologică...etc.
RăspundețiȘtergereJustin Capra este cel mai popular inventator roman în viață, cu un portofoliu ce cuprinde 114 invenții, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor și 15 motoare neconvenționale.
Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Justin_Capr%C4%83
Andreea Silvia :)
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereParohia Dâmbu este aşezată pe partea dreaptă a oraşului Băicoi, pe şoseaua care face legătura între Băicoi şi comuna Scorţeni, satul Bordeni. Denumirea parohiei vine de la poziţia pe care o are prin aşezarea sa de-a lungul cursului unui pârâiaş, al cărui nume îl poartă, „Dâmbu”, şi ale cărui izvoare se trag chiar din dealurile din apropiere.
RăspundețiȘtergereLa poalele dealului Petroaica se află, aşezată între doua văi, biserica parohiei Dâmbu, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cunoscută de locuitorii oraşului mai ales sub denumirea de Biserica Cioara, de la numele unei fecioare, Domniţa Cioara, care ar fi ridicat-o în jurul anului 1790.
Biserica actuală este una nouă, ridicată între 1978-1980, sub păstorirea preotului Anastasie Georgescu, care a ridicat zidurile noii biserici, cuprinzând-o pe cea veche, care era foarte mică şi care a fost apoi dărâmată.
Începând cu anul 1941, Dâmbu devine parohie de sine stătătoare, fiind numit paroh părintele Marin Rădulescu, născut în Cocorăştii Mislii. Acesta păstoreşte aici până la trecerea sa la cele veşnice, întâmplată în 1972.
La 1 ianuarie 2000 a fost numit paroh preotul Mihaiţă Stroe care, cu ajutorul enoriaşilor, a ridicat un aşezământ social şi a consolidat terenul din zona clopotniţei şi clădirilor anexe aflate în pericol de alunecare.
În prezent, parohia Dâmbu este păstorită de preotul Ghidu Ştefan-Daniel, numit la data de 15 noiembrie 2007.
Sursa:http://www.protoieriacampina.ro/wp/parohia-sfintii-arhangheli-dambu-baicoi/